Etiquette tafel dekken

Etiquette: tafel dekken doe je zo

Na een drukke werkdag mogen de pannen zo op tafel en maakt het echt niemand wat uit of je glas links of rechts naast je bord staat. Organiseer je echter een uitgebreid diner? Dan zorgt een prachtig gedekte tafel voor nog meer eetplezier! Maar hoe dek je een tafel volgens de tafeletiquette en wat heb je allemaal nodig voor een perfect gedekte tafel? Wij geven je graag de antwoorden en tips voor de mooiste producten, dus lees snel verder!

Etiquette tafel dekken

Etiquette: tafel dekken doe je zo

Na een drukke werkdag mogen de pannen zo op tafel en maakt het echt niemand wat uit of je glas links of rechts naast je bord staat. Organiseer je echter een uitgebreid diner? Dan zorgt een prachtig gedekte tafel voor nog meer eetplezier! Maar hoe dek je een tafel volgens de tafeletiquette en wat heb je allemaal nodig voor een perfect gedekte tafel? Wij geven je graag de antwoorden en tips voor de mooiste producten, dus lees snel verder!

Hoe dek je een tafel?

Allereerst: begin bij het begin en kies een prachtig tafelkleed. Voor een klassieke uitstraling kies je voor wit katoen of linnen. Zorg er wel voor dat het kreukvrij is! Als je voorkeur naar een andere kleur uitgaat, mag dat natuurlijk ook. Voor een nog mooier effect geef je iedereen een tafelloper. Traditioneel kies je tafellopers die perfect bij het tafelkleed passen, maar je kunt natuurlijk ook voor een contrasterende look gaan.

Vervolgens zijn natuurlijk ook de keuze en plaatsing van het servies erg belangrijk bij het tafel dekken. Je hebt voor elke gang een ander bord nodig (of kom natuurlijk, als je soep serveert). Begin met een onderbord waarvan niet gegeten zal worden, en zet dit op ongeveer 2 cm van de tafelrand. Op dit onderbord stapel je alle andere benodigde borden van groot naar klein. Het kleinste bordje is voor het voorgerecht en eventueel zet je daar de soepkom op. Plaats tenslotte een broodbordje linksboven de andere borden.

Een prachtig gedekte tafel heeft natuurlijk ook geweldig mooi servies nodig. Je kunt je tafel helemaal in je eigen smaak en stijl dekken met een van de seriessets uit ons uitgebreide assortiment. Voor een eigentijdse look kies je wellicht voor servies van het leuke merk Alessi, en voor een klassiek gedekte tafel kun je natuurlijk altijd terecht bij het beroemde merk Wedgwood. Houd jij vooral van serviesgoed met een moderne, minimalistische uitstraling? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Tafeletiquette: bestek

Hoe leg je bestek neer? Let op de volgende punten om perfect aan de tafeletiquette te voldoen:

  • Voorzie iedereen van bestek voor elke gang en leg het van buiten naar binnen neer. Het bestek dat je het eerst nodig hebt, bijvoorbeeld voor de soep of het voorgerecht, ligt dus helemaal aan de buitenkant. Serveer je vis? Kies dan een speciaal vismes voor deze gang.
  • Leg de vorken aan de linkerkant van het bord, en de messen en lepels aan de rechterkant. Let er voor de juiste etiquette voor het bestek daarbij op dat de messen met de snijzijde naar binnen liggen.
  • Het bestek voor het dessert leg je aan de bovenkant van het bord, waarbij de lepel naar links wijst en de vork naar rechts.
  • Leg een botermesje op het broodbordje.

Voor het mooiste resultaat kies je natuurlijk een complete bestekset, zodat ook het vismes en het dessertlepeltje perfect bij elkaar passen! Wij verkopen bestek in diverse stijlen van verschillende geweldige merken, zoals Villeroy & Boch.

Tafel dekken: glazen plaatsen

Volgens de tafeletiquette horen glazen in een schuine lijn aan de rechterkant boven het bord te staan. Zet ook voor elke wijn een apart glas op tafel en denk er daarbij aan dat je de juiste wijnglazen voor rode en witte wijn gebruikt: het kleine wijnglas is voor witte wijn en staat aan de rechterkant; het grote wijnglas is voor rode wijn en staat dus aan de linkerkant. Schenk je rosé of prosecco? Kies ook daarvoor de juiste glazen om je tafel echt een chique uitstraling te geven. Vergeet tenslotte niet om iedereen ook een waterglas aan te bieden. Je vind alle glazen die je nodig hebt in ons assortiment glasservies!

De puntjes op de i: Servetten

Het laatste dat je nu nog nodig hebt is nette stoffen servetten. Deze leg je op het bord of eventueel naast het bord, maar liever niet onder het bestek. Je kunt de servetten netjes neerleggen of oprollen in een servethouder, maar het is natuurlijk nog leuker als je ze mooi opvouwt in bijvoorbeeld een waaier of lotusbloem. Maak je tafel tenslotte helemaal af met mooie decoraties en persoonlijke details, zoals kaarsen, bloemstukken en menukaartjes.

Dus hoe leg je bestek neer en waar staan bij het tafel dekken de glazen? Je weet het nu precies en bent goed voorbereid op je volgende kerstdiner of andere feestelijke gelegenheid waarbij je uitgebreid wil tafelen. Kies meteen je nieuwe servies van een leuk merk, zoals Villeroy & Boch, en vul het aan met de mooiste glazen en het beste bestek. Bij ons vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om je tafel te dekken, dus neem snel een kijkje!

Gratis verzending vanaf € 49,-

30 dagen gratis retourneren

Thumbnails managed by ThumbPress